Eibar Kirol Elkartearen!

 Estadio Municipal de Ipurúa
Estadio Municipal de Ipurúa

Dit keer geen bericht dat gaat over Brits voetbal of enige connectie heeft met het Britse voetbal.
Naast Engeland heeft ook Spanje mijn interesse, met in het bijzonder Baskenland.
De regio Baskenland heeft echt iets heel bijzonders over zich en heb er ook voldoende naar gezocht.
Voor we kunnen begrijpen wat voetbal voor Baskenland voor betekenis heeft en andersom, moeten we even kijken naar Baskenland zelf. Hoe zit dat in elkaar?
Waarom is het zo belangrijk? Waarom zo traditioneel?

Cultureel erfgoed is een heel breed begrip. Het woord cultuur zit daarin verwerkt, dat begrip is opzich best lastig te definiëren. Wat houdt dat nu in?
Het beste is om dat in verschillende categorien in te delen en vanuit dat standpunt te bekijken wat het betekend voor de cultuur.

Ik ga het cultureel erfgoed van Baskenland bekijken. Ik ga dit doen door verschillende kanten hiervan te belichten. De kanten die ik ga belichten zijn: Basken als volk zelf, Baskische taal, Baskische identiteit.

De relevantie van Baskenland is groot. Baskenland is het voorbeeld als men kijkt naar nationalisme; de radicalisering ervan, taal, gebruiken, tradities, sport, kunst en muziek.   Dit en vele andere aspecten van het leven in Baskenland maakt dit juist zo belangrijk. Het is belangrijk voor de Europese Unie en de inwoners ervan, dat naast vergaande samenwerking, er ook veel ruimte moet blijven zijn voor het conserveren van de identiteit. De regio waarin je woont  heeft verschillende normen en waarden die gehanteerd moeten blijven.

Wapen van Baskenland, Euskal Herria
Wapen van Baskenland, Euskal Herria
Spaans-Baskenland en Frans-Baskenland
Spaans-Baskenland en Frans-Baskenland

Basken

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de Basken waarschijnlijk het oudste volk is wat leeft in Europa. Zij zijn er volgens het onderzoek langer dan welk ander volk ook. Dat is ook de reden waarom het niet ingedeeld en getypeerd kan worden zoals andere volken, volken zoals Germanen.
Baskenland ligt in het noorden van Spanje en een gedeelte in het Zuiden van Frankrijk. Frankrijk heeft het Frans-Baskenland niet de status gegeven van een autonoom land. Dit heeft Spanje wel gedaan met het Spaans-Baskenland. Het Spaans-Baskenland bestaat uit 4 gedeeltes waarvan er 3 volledig baskisch zijn. Een gedeelte is gedeeltelijk spaans en daar in dat gedeelte van Baskenland is men niet zo fanatiek nationalistisch en radicaal in hun streven naar een onafhankelijke staat zoals in de rest van het Spaans-Baskenland.
De Basken voelen zich echt Baskisch, dat is altijd al zo geweest. Zij voelen zich in geen enkel geval verbonden met de Spaanse nationaliteit, dat is hun uitgangspunt.

Gora Euskadi

Baskische taal

De Baskische taal is heel erg oud en wordt nog steeds veel gesproken. Tegenwoordig heeft het wel een groot aantal spaanse leenworden, maar dit kan ook verklaard worden. Het spaans heeft zich eeuwen geleden ook willen onderscheiden van de latijnse taal en heeft daarom veel baskische woorden geleend.

De Baskische taal is zoals eerder vermeldt zeer oud en kan niet in relatie gelegd worden met andere bestaande talen. Dit is ook weer een argument voor het feit dat het Baskisch al heel lang bestaat.

Het Baskisch is erkend als tweede nationale taal in Baskenland naast het spaans. Verder meer wordt er ook onderwezen in het Baskisch. De nationalistische gedachte wat betreft de taal heeft grote sprongen gemaakt nadat spanje geen fascistische dictatuur meer was. Spanje was een militaire fascistische dictatuur tot aan met 1975, toen Generaal Franco overleed. In die periode werd bijna alles wat nationalistisch was aan Baskenland verboden, zo ook de taal.

Omdat men veel had geleden in de burgeroorlog in de jaren ’30 van de 20e eeuw en daarna ook onder het regime van Franco, werden de nationalistische gevoelens nog meer aangewakkerd. De identiteit van de Basken werd groter en groter. Een gevolg hiervan was dat mensen nu ook trots waren op hun taal en dat dus ook heel veel gingen doen.

Twitter S.D. Eibar
Twitter S.D. Eibar: Spaans en Baskisch

image

Baskische Identiteit
Zoals heel vaak, heeft men een sterke leider nodig om zich achter te scharen. Een sterke leider met charisma en gevoel voor verschillende concepten wat betreft nationalisme is zeer welkom in een regio die zich autonoom wil voelen. Zo ook in Baskenland. Deze persoon was Padre Patrieu genoemd, of vrij vertaald: Vader des Vaderlands.

Baskenland wil zich graag onderscheiden van Spanje en andere landen. Dit doet het door vaak alleen basken te laten deelnemen in partijen, bedrijven en sporten. Zo worden de Baskische nationaliteit en belangen gewaarborgd en wordt inmenging van buitenaf vermeden.

Men hoopt zo belangrijke idealen zoals taal en tradities te behouden en zo het nationalisme in Baskenland te vergroten en zo te laten zien waarom het gaat. Een regio met één taal, één gedachte: Baskenland.
Men heeft zich in Baskenland heel lang al willen afscheiden van Spanje. Dit gegeven kan worden ingedeeld in twee verschillende stromingen: Paramilitair en politiek.

Politieke Partij: Batasuna
Politieke Partij: Batasuna
Paramilitair:Euskadi Ta Askatasuna (vrijheid voor Baskenland)
Paramilitair:Euskadi Ta Askatasuna (vrijheid voor Baskenland)

 

Voetbal in Baskenland
Over naar het voetbal.
Spaans-Baskenland kent verschillende voetbalclubs, de belangrijkste zijn:
1. Athletic de Bilbao (1)
2. Real Sociedad (1)
3. Deportivo Alaves (2)
4. Eibar (2*)
5.Arenas Club de Getxo (4)
6.Real Union de Irun (3)
7.SD Lemona (3)
8.SD Amorebieta (3)
9. Sestao River Club (3)
10. Barakaldo CF (4)

* S.D. Eibar is officieus gepromoveerd, nog niet officieel.

200px-Real_Sociedad_logo.svg 250px-Deportivo_Alaves_logo.svg athletic-bilbao-logo

Het mooie en ook wel bijzondere aan deze clubs is dat de hele Baskische cultuur, identiteit en taal is doorgevoerd bij deze clubs.
Maar denk ook aan het beleid, jarenlang hebben Baskische clubs het beleid gevoerd om alleen Basken deel te laten nemen van die clubs. Hetgeen Athletic Bilbao nog steeds doet.
Voor veel mensen klinkt dit als beperking van mogelijkheden en talenten, wanneer je steeds met hetzelfde ‘soort’ mensen aan de slag gaat. Men denkt dat dan vooruitgang zeer lastig wordt. Maar het meest recente geslaagde voorbeeld van dit beleid is Athletic Bilbao, dat het de laatste jaren zeer goed doet in de Primera Division en in de Europa League in 2011 zelfs de finale haalde! (waarin overigens werd verloren van hun dochteronderneming Atletico Madrid)

Het komende jaar zullen er drie verschillende Baskische clubs te zijn bewonderen in de Primera Division en dat is alleen maar goed voor Baskenland. Deze clubs hebben zonder al teveel met groot geld te hebben gesmeten, gezorgd dat zij mee kunnen doen met de hoogste competitie.
Het siert die clubs dat ze in plaats van tradities te verloochenen, zoals veel van de grote clubs doen (lees: Barca en Real), ze juist die tradities willen behouden en daar actief mee bezig zijn.
Jarenlang is de Baskische Derby niet alleen een hoogtepunt van rivaliteit, maar ook een hoogtepunt van uiting van die Baskische identiteit, cultuur en sport.
Dit kan het komende jaar alleen maar groeien met de toevoeging van S.D. Eibar tot die twee.

1348758678633 resizer.php EuskalDerbia-2

Speciaal oog hebben we voor het kleine S.D. Eibar.
Een aantal kleine feiten:

Opgericht: 1940
Stadion: Estadio Municipal de Ipurua, Eibar (5.258 toeschouwers)
Erelijst: Segunda Division A 1x, Segunda Division B 2x, Tercera Division 7x.
Inwonersaantal Eibar: ±27.500

Eibar is altijd een club geweest die heel veel jaren in de Tercera Divison heeft gespeeld en ook heel veel jaren op het derde niveau; Segunda Division B.
Het is zeer kleine club eigenlijk met maar een heel klein stadionnetje. Het heeft altijd in de schaduw gestaan van de meer grotere clubs: Athletic Bilbao, Real Sociedad en Deportivo Alaves.
Maar desondanks het kleine inwonersaantal, klein stadion en klein achterland, wist Eibar in 2012/2013 in de gigantische, lange en vermoeiende Play-Offs, in de finale te winnen van L’Hospitalet en daarmee promotie af te dwingen na de Segunda Division A.
Een jaar later volgde het kampioenschap en de promotie werd vastgesteld tegen het Baskische Deportivo Alaves.

187px-SD_Eibar_logo.svg

Er schijnt alleen één grote maar te zijn.
De Spaanse bond heeft een belachelijke regel ingesteld, die voor Eibar een regelrechte ramp zou betekenen.
Iedere club in de Segunda Division A moet een vermogen hebben, dat 25% beslaat van de gemiddelde uitgaven van de desbetreffende competitie. Deze maatregel is ingevoerd om clubs te beschermen, maar in dit geval werkt het juist averechts.
Eibar heeft namelijk het kleinste stadion, is het kleinste dorp en heeft ook financieel het minste in de melk te brokkelen.
Zij is financieel hartstikke gezond en heeft een eigen vermogen van 400.000 EUR. Dat betekent dat zij voor het begin van de competitie een geldbedrag van 1,7 miljoen moeten hebben opgehaald of investeerders moeten laten investeren.
Wanneer dit niet gebeurd, dan zal er rechtstreekse degradatie volgen naar de Segunda Division B.

Naar mijn mening kan het niet dat zo’n traditionele club, met de baskische normen en waarden én schitterend beleid, zo gestraft wordt voor zijn goede bedoelingen.
Sportief en financieel zijn zij supergoed bezig en Baskenland is maar wat blij met zulke clubs.
Hopelijk lukt het deze club het geld bij elkaar te krijgen en mee te helpen aan de verbreiding van de Baskische Cultuur!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s