Manchester Clubs Part 1: The Citizens way to the Top Flight

Manchester City FC
Manchester City FC

Als ik zeg Manchester, dan zal vaak de toevoeging ‘United’ of ‘City’ volgen. Wat wel merkwaardig is, omdat Manchester zelf een grote stad is in Engeland met meer dan een half miljoen inwoners.
Tijdens de industriële revolutie was dit een van de belangrijkste steden in Engeland en Europa en vanuit die positie is er een imago gegroeid. Manchester heeft zijn faam als het ware te danken aan die periode.
Men kan wel zeggen dat de clubs uit Manchester hun hedendaagse glorie te danken hebben aan die industriële tijd.

Manchester City

Dit brengt mij bij de eerste wereldclub; Manchester City.
Sinds een jaar en een dag beklijft bij de supporters en fans van Manchester City het idee dat zij een wereldclub zijn. Zij proberen zich nu te vergelijken met FC Barcelona, Real Madrid, AC Milaan, Bayern Munchen en noem ze maar op.
Maar Manchester City is niet altijd een topclub geweest en waarschijnlijk als de Dubai City Group zich niet had gemengd met de club, was het nog steeds een echte ‘working-class’ club geweest.

Voor hun definitieve vestiging in de Premier League, wisselde Manchester City steeds van competitie. Zij zaten als het waren een beetje tussen de eerste divisie en de tweede divisie in.
Aan het einde van het seizoen ’95-’96 degradeerde City van de PL naar Division 1 (dat is nu de Championship) en het zou tot het seizoen 2002-2003 duren, voordat zij niet meer zouden degraderen. Aan het einde van het seizoen 1999 – 2000 promoveerden ze, maar het seizoen daarop degradeerden ze weer direct.

Na het degraderen in ’96 ging het absoluut niet goed met de club en twee seizoenen later bevonden ze zich in Division Two (League one, derde niveau).
Ze behaalden in dat jaar weer het eerste succes, ze haalden de play-offs van die divisie.

Gillingham FC
Gillingham FC

In die finale van de Play-Offs was Gillingham FC de tegenstander.
De finale werd gespeeld op Wembley voor bijna 77.000 toeschouwers (!) en dat voor het derde niveau. Dat zijn aantallen die we in Nederland niet zullen halen bij de Topklasse ben ik bang.
Gillingham speelde een fantastische wedstrijd, maar scoorde pas laat. Zij scoorden in de 81e minuut en 87e minuut, daardoor Manchester City in diepe rouw achterlatend.
Maar Manchester City vocht zich terug door een goal in de 90e minuut en een knotsgekke goal in de verre blessuretijd (90+5), waardoor nu penalty’s genomen moesten worden.
Manchester City won uiteindelijk die penalty-reeks en promoveerden naar Division 1.( Die divisie die ze overigens ook het volgende jaar weer verlieten voor de Premier League.)

Wanneer je een Manchester City supporter vraagt wat zijn grootste succesmoment is, dan zul je waarschijnlijk deze wedstrijd te horen krijgen. Deze wedstrijd is groter dan de kampioenschappen. Apart zou je zeggen, maar voor de echte supporter symboliseert dit de wederopstanding van Manchester City in een tijd waarin de grote buur, furore maakte in Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s